Sürdürülebilirlik günümüzde inşaatın en önemli yönlerinden biri olarak kabul edilir. Hafif Çelik Panel inşaatına dayanan Hafif Çelik Sistemi, sistem bileşenleri için kullanılan malzemeler ve inşaat sürecinin dış doğası nedeniyle son derece sürdürülebilir olarak kabul edilir.

Hafif Çelik Sistemi  ve Sürdürebilirlik Esasları

Ana sistem bileşeni olarak “0” geri dönüşümlü malzeme yani çelikten yararlanılır. Son derece hassas Roll-form sistemi ile minimum fire parça adedi ile üretilir. Fire parçalarının çoğu geri dönüştürebilir.

Hafif yapılar için düşük hacimli beton temeller yeterlidir. Bu nedenle bütün yapının karbon ayak izi azalır.

Üretilmiş ve Monte edilmiş Hafif Çelik Panellerin taşıma ve ulaşımı kolaydır. Şantiye yakınında bir yere yerleştirilebilir.

Enerjinin Korunumu, Yüksek seviyede ısı yalıtımı ve hava sızdırmazlığı uygulanan inşaat detayları ile elde edilebilir.

Hafif Çelik Paneller demonte edilip tekrardan kullanılabilir. Herhangi bir binada uzantılar ve değişiklikler kolaylıkla yapılabilir. Hafif Çelik Sistemi, dışarıda montaj ve hızlı inşaat süreci nedeniyle şantiye güvenliğini önemli ölçüde artırır.

Galvaniz Kaplama

Tüm Hafif Çelik Profillerin üzeri çinko kaplaması uygulanarak galvaniz kaplama yapılır. Galvaniz kaplama çeliğin pas ve korozyona karşı korunması için gereklidir. Galvaniz kaplama Hafif Çelik profillerin dayanıklılığını ve tasarım ömrünü etkiler.

Kaplama için Standartlar

- ASTM A123
- BS EN ISO 1461
- AS/NZS 4680

Kaplama

Kaplama uygulamaları için dış panel, iç panel, döşeme, çatı, ıslak zemin, sıcak yerler, vb. farklı yapı bileşenlerinde çeşitli malzemeler kullanılabilir. Hafif Çelik Panel Sistemi’nde kullanılan kaplama malzemeleri alçıpan, magnezyum levha, betopan, OSB ve membrandır.

Yalıtım

Hafif Çelik Yapılar için yalıtım malzemesi seçimi önemli bir tasarım adımıdır. Endüstriyel yalıtım malzemeleri, alçıpan levhalar, taşyünü, camyünü, membranlar, EPS vb., yangın, akustik ve ısı yalıtımı gereksinimlerini karşılamak için kullanılır. Tüm yalıtım malzemeleri onaylı kalite standartlarına özgü performans değerlerine sahip olarak tasarlanır.

Döşeme

Ara kat döşemeleri kirişler veya düz kaset sisteminden oluşur. Uygun Hafif Çelik kesit yapısal hesaplamalara göre seçilmekte olup zemin döşemesi genellikle kaplama malzemesi veya hafif beton ve trapez sac kombinasyonu ile yapılır.

Mukavemet

Çelik, dayanıklılığı kanıtlanmış bir kaliteye sahip malzemedir. Diğer tüm sistemlerde olduğu gibi, tasarım aşamasında Hafif Çelik Paneller de yapısal analizden geçer ve uygulanan basınç, çekme kuvvetlerine ve bükülme momentlerine karşı gerekli dayanımın sağlanması için uygun bölümler seçilerek sağlanır.

Sağlamlık

Bazı çok katlı Hafif Çelik binalarda, yapı yapısal elemanlarda kazara oluşabilecek hasarlar ve ortaya çıkan orantısız çöküşü önleme göz önünde bulundurularak tasarlanmaktadır. Proje, İlgili kodlar, standartlar ve yönetmeliklerin gereksinimlerine göre hazırlanmaktadır.

Hava Sızdırmazlık

Hava sızdırmazlığı uygun inşaat malzemelerinin seçimi ve sağlam yapı detaylarının uygulaması ile sağlanır.

Yoğunlaşma Kontrolü

Hafif Çelik Panel Sisteminde, uygun membranlar ve inşaat/ havalandırma detayları yoğunlaşma oluşumunu önlemek için kullanılmaktadır.

Servis Delikleri

Sıhhi Tesisat ve Elektrik Tesisatı, Tüm İşlem Seçenekleri, Panel Makineleri üzerinde farklı çaplarda servis deliği işlemi yapan hidrolik istasyonların çeşitli türleri vardır. Modelleme aşamasında, uygun servis delik boyutları ve konumları MEP montaj şartlarına uygun olarak tanımlanmaktadır.

Genel Montaj Prosedürü

Üretim

Modellenmiş ve detaylandırılmış bütün paneller ve profiller, üretim dosyaları alınmadan önce kullanıcı hataları otomatik olarak kontrol edilir. Tam modelleme programı kullanılarak yapılan bu çakışma kontrolü, tasarım hatalarını en aza indirir. Üretim toleransı 1 mm’den daha azdır.

Temel

Hafif Çelik Yapılar için temel tasarımı diğer tüm inşaat türlerinde olduğu gibi yapılmaktadır. Hafif Çelik binaların düşük ağırlığı sayesinde daha düşük hacimde temeller yapılmasını sağlar.

Temel hazırlanır ve seviye kontrol edilir. Duvar panellerinin ve panelleri sabitlemek için geçici takviye elemanlarının montajı Kirişlerin / Makasların / Çatı panellerinin montajı  şeklinde sonlanır.

İnşaat

Temel hazırlanır ve seviye kontrol edilir. Duvar panellerinin ve panelleri sabitlemek için geçici takviye elemanlarının montajı Kirişlerin / Makasların / Çatı panellerinin montajı  şeklinde sonlanır.

Sağlık Güvenlik

Hafif Çelik Panel Sistemi bir saha dışı yapım yöntemidir. Bundan dolayı işçiler panellerin montajı sırasında şantiye etkilerine maruz kalmazlar. Uzunluk, ağırlık ve sistem elemanlarının diğer fiziksel özellikleri modelden bilir ve uygun olan yerlere gerekli tedbirler alınabilir. Hafif Çelik Panel bağlantıları genellikle perçin, vida ve cıvata gibi mekanik sabitleme elemanları ile sağlanır. Kaynak işlemlerinde olduğu gibi hiçbir zararlı gaz yayılmaz. Şantiyede montaj sırasında, geçici takviye elemanları tüm sistem bileşenlerinin nihai konumlandırması yapılmadan önce panelleri sabitlemek için kullanılır. Hafif Çelik Panel Sistemi, geleneksel inşaat sistemleri ile karşılaştırıldığında çok hızlı bir inşaat yöntemidir. Bundan dolayı, inşaat riskleri için dönem diğer sistemlere göre kısadır.

Modelleme tamamlandıktan sonra, bütün panellerin ve profillerin montaj paftaları çıktı olarak alınabilmektedir. Şantiyede montaj aşamasında işçiler bu paftaları izleyerek montaj yaparlar. Döşeme ve duvar panel uzunluğu için montaj toleransı 1000 mm uzunlukta en çok +/- 1 mm’dir.

Tasarım Ömrü ve Dayanıklılık

Tüm Hafif Çelik profillerin üzeri çinko kaplaması uygulanarak galvaniz kaplama yapılır. Galvaniz kaplama çeliğin pas ve korozyona karşı korunması için gereklidir. Galvaniz kaplama Hafif Çelik profillerin dayanıklılığını ve tasarım ömrünü etkiler.

Kodlar, Standartlar ve Yönetmelikler

Soğuk şekillendirmiş Çelik yapısal sistemler için yaygın kullanılan uluslararası kodlar.

AISI S100
AS/NZS 4600
Eurocode 3, Part 1-3
IS 811
BS 5950, Part 5, 6, 7

Zeta Çelik | Teknolojimiz

Sürdürülebilirlik günümüzde inşaatın en önemli yönlerinden biri olarak kabul edilir. Hafif Çelik Panel inşaatına dayanan STEELO Hafif Çelik Sistemi, sistem bileşenleri için kullanılan malzemeler ve inşaat sürecinin dış doğası nedeniyle son derece sürdürülebilir olarak kabul edilir.

Çelik Konstrüksiyon

Hafif Çelik Sanayi

Hafif Çelik Yapılar

Teknolojimiz

Ağır Çelik Yapılar

Steelo Bathroom Pod

Çelik Konstrüksiyon

Hafif Çelik Sanayi

Hafif Çelik Yapılar

Teknolojimiz

Ağır Çelik Yapılar

Modüler Banyo Tuvalet